OM VARMA

Varme oppdagelser
- Visste du at så godt som all ved du kjøper i butikkjeder i Norge er importert fra Russland og Øst-Europa?
- Visste du at de fleste peiskubber, slike med papir rundt som er lette å bruke og varer i 1-3 timer, er fulle av stygge kjemikalier?
- Visste du at selv om vi har mer enn nok bjørk i Norge til å varme alle norsk hjem og hytter, så må skogeierne la de trærne stå fordi det er ingen i Norge som har tatt opp konkurransen med de utenlandske bedriftene?

Vi oppdaget alt dette selv i 2015 og bestemte oss for at dette skulle vi gjøre noe med!

En bærekraftig visjon
I 2015 ble vi invitert av Innovasjonsløft Ringerike til å være med på et 3-måneders program som var skapt for å hjelpe lokale bedrifter komme seg fra ide til en blomstrende bedrift. Visjonen vår var klar: vedfyring i skandinaviske hjem skal komme fra Norge, støtte lokal industri, skape arbeidsplasser, og det hele skal skje på en mye mer miljøvennlig og bærekraftig måte en tidligere.

Fra import til eksport
Med fallet innenfor oljeindustrien og med Norske Skog på randen av konkurs, ble pitchen for å få nytt blod og innovasjon i det som burde være en sterk norsk industri godt mottatt. To av de som var med på å lede kurset, Sten Magnus og Markus Moberg, var så imponert at de både investerte i vårt nye selskap og sitter nå i styret. Her møtte vi også Magne Vegel, leder av inkubatoren Pan Innovasjon, som har vært en viktig bidragsyter mot å nå dette målet. Vi har også fått millioner i støtte fra Innovasjon Norge og Sparebank1 Ringerike og Hadeland, samt lokale investorer. Sammen bidrar vi til en økt verdiskapning i Norge og har selv i denne tidlige fasen begynt å eksportere vedbriketter til utlandet.

En forrykende start
Vi startet vår produksjon av ved og vedbriketter på Ringerike i slutten av 2016 og har allerede fått signert avtaler verdt titalls millioner med norske kjeder. I 2015 ble det importert flere millioner vedbriketter fra Vietnam og Baltikum. I 2017 kommer en del av disse brikettene fra et sagbruk nær deg i Norge. Dette er gjenbruk av ren flis som ellers har måtte transporteres langt. Med våre miljømerkede vedbriketter uten tilsetningsstoffer kan du dermed bli oppvarma med god samvittighet. Du finner våre varer i dag i alle landets Coop byggevarehus og Coop Extra butikker.

Fokus på innovasjon og sluttbruker
I 2016 startet vi et samarbeid med NTNU og Tronrud Engineering. Målet er å gjøre vedfyring, enten det er mest til varme eller mest til kos, lettere å handle, håndtere, tenne, og brenne for deg som faktisk bruker veden. Hold utkikk etter logoen vår i butikkene da vi har flere innovative og smarte løsninger på vei i 2017 og 2018. Vi gleder oss og vet at du kommer til å gjøre det også!

Vår første prototype av det som i 2017 vokser til Norges største fabrikk for vedbriketter og vedkubber.

Svein Bjerke - grunder

Svein startet som selger i legemiddelindustrien, men med et hode for ingeniørløsninger og et hjerte for innovasjon ble han etterhvert regionsjef for Handicare AS, et selskap som ble startet av tre lokale gutter som ville utvikle bedre utstyr for rullestol brukere. Etter ti år i Europas største hjelpemiddelfirma med over en milliard kroner i omsetning ble han inspirert til å gi grunder spiren sin en sjanse for å gjøre noe annet stort selv. Oppvokst i nærheten av Norske Skogs Follum fabrikk så han med egne øyne hvordan en industri forsvant fra Norge og med den over 1000 arbeidsplasser fra hans eget nærmiljø. Nå er det Svein sammen med Ole som bringer tilbake arbeidsplasser til den gamle fabrikken gjennom en moderne og bærekraftig løsning.

Ole Mælingen - grunder

Ole var tidligere finansrådgiver og journalist for Dine Penger. Han startet så sitt eget fundmanagementselskap som han drev med stor suksess i flere år. Etterhvert som kone og barn kom med i bildet, bestemte han seg for å ta en pause fra 20 år i finansbransjen for å gjøre noe helt annet. De siste årene har han drevet et småbruk og utviklet både interesse og ekspertise innenfor skogbransjen. I 2015 startet han Norwegian Firewood, nå Varma, sammen med Svein. Der har han ansvar for finansiering, salg, prosjektering og utvikling.